Forklaring på lånebegreberne

Alle kan nikke genkendende til uforudsete udgifter. Det er dog ikke alle, der kan nikke genkendende til, at budgettet altid kan klare dem. Tværtimod er der en stor del af befolkningen, der ikke er ordentligt garderet mod uforudsete udgifter. Selvom man måske ligger inde med en opsparing, er det de færreste, der har lyst til at bruge den på en ny vandhane eller en fartbøde. I sådan en situation, kan det gode råd rent faktisk være at optage forbrugslån. Læs her hvorfor.

Hvad er forbrugslån?

Forbrugslån kan optages af to veje – i banken eller online. I sidstnævnte tilfælde er forbrugslån synonymt med kviklån, hurtiglån, SMS-lån og andre låntermer du muligvis er stødt på. De dækker dog alle over samme ydelse: et kortfristet lån, der optages online. Der er således ikke samme krav om sikkerhed og dokumentation som hvis du låner i banken. Dermed kan man sige, at den nyeste definition af forbrugslån i højere grad er allemandseje end den traditionelle.

I daglig tale er forbrugslån således tilgængeligt for langt de fleste danskere. De er kendetegnet ved, at du typisk kan låne et mindre beløb end i banken samt at løbetiden på lånet er kortere. Det skyldes, at du ikke skal stille sikkerhed ved denne type lån, hvorfor långiver ikke har mulighed for at vide, om du er en god betaler. Dette er også grunden til, at renten på et forbrugslån er højere end på et banklån.

Hvornår er forbrugslån et godt lånealternativ?

Selvom kortfristede lån i medierne er blæst op til nærmest at være djævlen selv, er der rent faktisk situationer, hvor forbrugslån kan være et godt lånealternativ. Det er nemlig langt fra de fleste danskere, der havner i gældsfælden. Og hertil kommer, at de typisk havner her grundet en kombination af flere årsager – ikke kun fordi de har optaget kortfristede lån.

Det skal ydermere påpeges, at lånebranchen kontinuerligt bliver mere gennemsigtig, hvorfor det ikke længere er legitimt at tillægge kortfristede lån hele skylden for nogle danskeres overforbrug. Hos langt de fleste lånudbydere er den eksakte omkostning på lånet nemlig synlig allerede før du optager det.

Så hvornår kan et forbrugslån være et godt lånealternativ? Det kan det, når du står overfor en uforudset udgift eller et attraktivt tilbud. Med andre ord, ved udgifter, der får budgettet til at skride. Har du ikke en kassekredit er det en dyr affære at overtrække din konto, hvorfor det sjældent er en hensigtsmæssig løsning. Et kortfristet forbrugslån kan udskyde udgiften for dig, således at du endeligt kan finansiere den med næste månedsløn.

Der er altså ikke længere grund til at lade udgifter vælte budgettet. Se hvad det koster at låne her