Basundervisning

Her er de 6 fedeste basrundgange

Basrundgange får sjældent ligeså meget opmærksom som guitarriffsne, der brager ud i det højere toneleje, og som rockmusikken i højere grad fokuserer på. Hvis du imidlertid lige stopper op engang og tænker over, hvad det er der ligger bag den øredøvende guitar, vil du opdage en ny og magisk verden.

Rytmegruppen er umådelig vigtig for, at en rocksang fungerer. Derudover er der spændende og finurlige fineser, der er værd at holde øje med og som fra tid til anden får lov til at komme frem i lyset. Her har vi samlet vores bud på de 6 fedeste basrundgange, som du burde lægge mærke til.

 

1. Geddy Lee: “YYZ” – Rush

Det er sandt, når vi siger, at stort set alle Rush’s sange ville kunne komme ind på den her liste. Rush’s bassist, keyboardnist og sanger Geddy Lee har i sin karriere skrevet den ene ikoniske basrundgang efter den anden. Han har en imponerende teknik og koordination, der gør ham til en af verdens bedste bassister. Hans største bedrift er dog stadig basgangen fra YYZ fra 1981.

 

2. Cliff Burton: “Orion” – Metallica

Cliff Burton har været ligeså indflydelsesrig for bassen, som Jimi Hendrix har for guitaren. Vi kunne også have valgt ”For Whom the Bell Tolls” foruden en lang række andre sange, men Burtons mesterværk er og bliver den melodiske bas fra ”Orion”.

 

3. Flea: “Around the World” – Red Hot Chili Peppers

Hvordan vælger man én sang ud af Red Hot Chili Peppers enorme bagkatalog? Det er en stort set umulig opgave, for bassisten Flea har haft skrevet så uendeligt mange funk-rockede og melodiske basgange, at det ikke kan tælles selv med to hænder. Men sangen her gør noget helt specielt. Den er som et slag i maven og er næsten organisk i den forstand, at Flea hele tiden spilder sine basgange på nye måder.

 

4. John Entwistle: “My Generation” – The Who

John Entwistle også kendt som “Thunderfingers” ser bassen som et føreinstrument i musikken. Hans tilgang til bassen har uden tvivl inspireret Cliff Burton, som vi nævnte tidligere, fordi han spiller enormt melodisk og mener, at bassen ligeså god kan lave en solo, som en guitar kan.

 

5. Paul McCartney: “Come Together” – The Beatles

I Barry Miles biografi udtalte McCartney følgende om sin basrundgang: “I laid that bass line down which very much makes the mood. It’s actually a bass line that people now use very often in rap records. If it’s not a sample, they use that riff. But that was my contribution to that.” Med denne sang har McCartney slået fast, at han er blandt musikindustriens absolut elite og en af de bedste komponister i verden.

 

6. Roger Waters: ”Money” – Pink Floyd

Hvem skulle ellers vælge at skrive en basrundgang i 7/4. Det mest geniale ved det nummer er måske Waters evne til at sammensætte sin egen basrundgang og tonerne heri med mønt- og kasseapparatslydende. Derfor hører han hjemme på denne liste.

 

Kunne du godt tænke dig atspille bas til de ovenstående sange? Så skulle du måske starte til basundervisning. Med den rette underviser, kan du være godt på vej mod rockstjernedrømmen på nogle få måneder.