flytning

Udlandsflytning og kulturchok

Grundene til at flytte og opholde sig i udlandet varierer: det kan være at du har fået arbejde i et andet land, at du skal på udveksling, at du skal flytte på grund af kærlighed, eller at du bare er eventyrlysten.

flytningMen den eneste ting, der er sikker, er at din verden og dig selv kommer til at forandre sig rigtig meget igennem en proces, som næsten alle kommer til at opleve under udlandsflytning, som hedder kulturchok.

Kulturchok

Kulturchok er en almindelig psykologisk reaktion hos mennesker, som flytter og opholder sig i udlandet i et fremmed kulturmiljø. Processen har 4 faser: turistfase, frustrationsfase, tilpasningsfase og integrationsfase. Faserne kan være løbende eller kun forekomme på bestemte tidspunkter. Den første såkaldte ”honeymoon” eller turistfase kan vare fra et par uger til et par måneder. I starten er det hele spændende og alle kulturforskellene bliver kastet i et romantisk og positiv lys, da man for det meste lever som om man er på permanentferie. Men ferier kan ikke varer for evigt og efter et par måneder befinder man sig i den anden fase: frustrationsfase. Her bliver man gradvis klar over at livet i det nye land ikke er så ukompliceret og rosenrødt, som man først troede. De glade følelser kan hurtigt forvandle sig til forvirring, angst og frustration, da man kan opleve kommunikationsproblemer, ensomhed og hjemve. Men alt begynder at blive godt igen efter et par måneder, hvor man træder ind i den tredje fase, hvor man begynder at tilpasse sig det nye land. Man begynder at lære det nye land at kende og acceptere den nye kultur. Den sidste fase er integration og her føler man sig tilpas og tryg i landet.

Et par gode råd

Kulturchok er en uundgåelig proces, som alle, der flytter til udlandet, gå igennem og det kan ofte fører til symptomer, som f.eks. træthed, mangel på appetit, usikkerhed, ømhed i kroppen og følelser af tristhed og ensomhed. Når man flytter til et andet land og begynder at opleve symptomer af kulturchok, er det vigtigt at huske at det snart går over og processen kan varer far få uger til nogle måneder. Men der er heldigvis mange måder at håndtere kulturchok på. For det første kan man forberede sig på at flytte ved at læse grundigt op på det land, hvor man skal flytte til. Når man er flyttet, er det vigtigt at altid være åben og positiv, selvom det kan være svært at tilbageholde bedømmelser. Det kan også hjælpe din sag, hvis du lærer sproget, for at kunne bedre kommunikere og integrere, eller hvis du prøver at lave en sjov aktivitet en gang om ugen som du ellers ikke vil have muligheden for at lave i dit hjem land. Der er også bevise for at regelmæssigt motion kan bekæmpe følelser af ensomhed og tristhed, samt kontakt med andre udlændinge, som står i den samme situation som du gør.

Det er en spændende og fantastisk oplevelse at flytte og opholde sig i udlandet og det er en oplevelse som vil udvide nye horisonter, forstyrke din almenviden og gør dig stærkere som individ. Det er op til dig at få det meste ud af det.